yoga1

Začetni tečaj joge

Tri ali štiri - mesečni začetni tečaj joge obsega natančno in poglobljeno učenje jogijskih položajev, jogijskega dihanja, sproščanja, enostavne meditacije.

KAJ PRIDOBIMO Z  ZAČETNIM TEČAJEM
S pravilnim izvajanjem jogijskih položajev, jogijskega dihanja, sproščanja, z razumevanjem meditacije, se mnogim takoj menja ves svet na lepše. Pravilno sestavljena zaporedja delujejo tako, da predramimo vsako celico v telesu. Vplivajo na celo telo vključno z obrazom; na mladostni izgled in počutje,  nas poživijo, če smo utrujeni in umirijo, če smo nervozni, nas napolnijo z magnetizmom, da smo bolj privlačni za ljudi, s katerimi se srečujemo. Naš obraz sijoč, ker bomo zdravi telesno, čustveno in mentalno, naša hoja bo mladostna in gibčna. Telo bo postalo bolj čvrsto, mladostno, gibčno, močno, zdravo, lepo. Vaja dela mojstra. Rezultati pridejo in nas bogato nagradijo, če smo prizadevni  in vztrajni. Z jogo pridobimo več notranje moči, da lažje uresničimo svoje želje, določimo svoje cilje in jih tudi dosežemo.

RAZLIČNE ŠOLE JOGE
Obstaja več vrst joge. Na zahodu je najbolj razširjena hatha joga, kjer je poudarek na asanah – položajih, pranajami – dihanju in sproščanju. Znotraj hatha joge je prav tako več različnih šol.  Pri nas izvajamo na začetnem tečaju hatha jogo z elementi Iyengar joge, ki je ena najbolj razširjenih, znanih in cenjenih v svetu zaradi natančne in varne izvedbe položajev, zaradi sistematičnega pristopa, ki vodi k napredku, zaradi pravilno sestavljenih zaporedij in posebnih vaj med menstruacijo ali nosečnostjo in predvsem zaradi dobro izšolanih učiteljev.

KAJ POTREBUJETE ZA VADBO
Podlogo za jogo in koco (ki jo lahko zložite in na njej sedite pri sedečih položajih, jo podložite pod ramena in komolce pri sveči in se z njo pokrijete med sprostitvijo). Oblečite se ohlapno in v več plasti, da se lahko slečete, če vam je vroče ali oblečete, če vas zebe. Vadimo bosi ali v nogavicah.

KAKŠNA NAJ BO PODLOGA ZA JOGO
Kvalitetna podloga za jogo naj bo nedrsljiva, neraztegljiva. Za začetek lahko uporabljate tudi armafleks (podloga za plažo) in boste na vadbi videli, kakšna je dobra podloga za jogo.


yoga1
yoga1

Nadaljevalni tečaj joge

Po osnovah, ki jih pridobite v začetnem tečaju, se lahko vpišete v nadaljevalni tečaj. Nadaljevalni tečaj vas razgiba v vse smeri, hkrati pa poleg asan vsebuje tudi dovolj pranajame in sprostitve ter obnovitvenih položajev, da je to vaš odklop, vaša obnovitev, vaš energetski polnilec in nežno zdravljenje na telesnem, čustvenem, duševnem in duhovnem nivoju.

V nadaljevalnem tečaju poglobimo svoje znanje in izkušnje ter dodamo nekaj novih položajev. Predvsem izpopolnimo izvajnje sveče (Srvangasane) in se nučimo stojo na glavi (Sirsasano). Program je še bolj prilagojen posameznikom. Če kdo ne more ali ne želi izvajati kakšnega položaja, dela nadomestne asane. Če ima katera menstruacijo, določene asne zamenja s takimi, ki so bolj koristne v teh dneh. Vzdušje postane domače, kar vpliva na večjo sproščenost in poglabljanje izkušenj. Ves čas popravljamo in izboljšujemo izvedbo položajev in pranajame ter napredujemo v jogijski praksi.

Nadaljevalne tečaje učijo učitelji, ki so se več let izobraževali pri Zdenki in tečaji vsebujejo pravilno izvedene elemente Iyengar joge. Iyengar joga je kraljica pravilne izvedbe položajev v hatha jogi in inteligentnega pristopa. Pri tej vrsti joge se vsak, ki vztraja, globoko menja v pravilno grajeno, simetrično osebo. Če je fizično telo pravilno in zdravo, ima duh možnost, da se razcveti, in če so energetski kanali prehodni, ima energija prosto pot. Iyengar joga popravlja ne samo mišično zgradbo ampak tudi kostno zgradbo telesa. Pri izvedbi položajev nam pomaga s pripomočki, dokler ne naredimo položaja pravilno. S pravilno izvedbo ščitimo hrbtenico in sklepe. Prilagaja se zmožnostim posameznika.

Je močno orodje za premagovanje vsakodnevnega stresa. Osnovana je na tradicionalnih Patanjalijevih Joga sutrah. Predstavlja celovit pristop za fizično, mentalno, čustveno in duhovno transformacijo. Daje nam fizično zdravje in vitalnost, mentalno jasnost in čustveno stabilnost. Našo fizično realnost uporablja, da spoznamo svoj um, svoja čustva in globje plasti svojega bitja.

V Iyengar jogi je na začetku poudarek na stoječih položajih, ki prizemljijo, povečujejo splošno vitalnost, izboljšajo cirkulacijo, koordinacijo in ravnotežje in predstavljajo dobro osnovo za težje ter obnovitvene položaje in pranajamo.

Z razvijanjem popolnosti v asanah se razvija inteligenca in sposobnost koncentracije ter fokusiranja.Ta inteligentna praksa razvija našo sposobnost, da rastemo in ločujemo, kar je pomembno in produktivno v življenju od tega, kar je treba opustiti.

Zagotavlja: Varen in sistematičen napredek v izvedbi položajev. Zaporedja položajev, ki razvijajo moč, gibčnost, vztrajnost, ravnotežje, koncentracijo in telesno simetrijo. Visoko kvalitetno metodologijo poučevanja. Učitelji so usposobljeni, da uporabljajo precizni jezik, da demonstrirajo položaje s poudarki na določenih elementih in individualno popravljajo učence, če je potrebno. Učitelji se šolajo 3-5 let z resnim in prizadevnim treningom za zahtevni zaključni izpit pred več-člansko, mednarodno komisijo. Po prvi stopnji se lahko izobražujejo še deset let in več do nadaljnjih stopenj.

yoga1
yoga1

Dinamična – Vinjasa joga

Dinamična joga je primerna za začetnike in nadaljevalce, kateri imajo radi aktivno vadbo, ki je lahkotna in hkrati dovolj zahtevna.
Vinjasa pomeni gibanje usklajeno z dihanjem. Ta stil joge imajo radi vsi, ki si jogo predstavljajo kot aktivno vadbo v gibanju brez daljših postankov. Zaporedje se lahko prilagaja sposobnosti skupine, posameznik pa seveda dela le toliko, kot zmore. Ker so položaji znotraj vinjase jogijski položaji, deluje na telo in duh tako, da se sprostimo in umirimo, odstranimo stres, prečistimo energetske kanale, se osvežimo, obnovimo energijo, okrepimo telo, postanemo gibčni, okrepimo trebušni center, polepšamo postavo, ojačamo živčni sistem, …

Pred prihodom se prijavite. Serija položajev je sestavljena tako, da maksimalno deluje na dobro počutje in zdravje celotnega telesa in duha.

Potrebujete: podlogo za jogo in koco.

AcuMio Yin joga

»Yang tvori nebesa, Yin pa zemljo. Qi zemlje se dviga in se spremeni v oblake, medtem ko se Qi nebes spremeni v dež.«

Yin joga vključuje pomirjujoče, dolgotrajne položaje in se osredotoča na meridiane našega telesa. Pozitivno vpliva na vezivna tkiva, ki vključujejo našo fascijo, ligamente, sklepe, hrustanec in kosti. Zato je yin joga odlično dopolnilo energične prakse, ki se osredotoča na mišice. Zaporedja so običajno počasna z daljšimi zadržki in v sami praksi naredimo manj položajev, kot pri drugih vrstah joge. Ta meditativni pristop nam omogoča raziskovanje občutkov in boljše poznavanje telesa.

Yin joga pomaga spodbuditi energijske poti. Ko zadržujemo vsak položaj dlje časa, obremenimo fascijo (vezno tkivo), ki objema vsako celico v telesu. Vezivna tkiva so močna in prožna, ko smo zdravi. Zaradi sedečega življenjskega stila, hormonskih sprememb, poškodb, čustvenega neravnovesja in duševnih stisk pa lahko postanejo toga in napeta.

Pri vadbi MioYin joge velikokrat uporabljamo različne jogijske pripomočke, kot je kvader, deka, bolster, jogijski trak ali masažno žogico. S pripomočki targetiramo miofascijo in tudi globljo fascijo, kar težko dosežemo z vadbo brez pripomočkov. 

AcuMio Yin joga združuje elemente yin joge in tradicionalne kitajske medicine. Spozna nas z meridiani in akupresurnimi točkami, ki jih stimuliramo med vadbo. Ta kombinacija še dodatno podpre delovanje meridianov in pripadajočim organom. Istočasno pa sproščamo globja vezivna tkiva, tudi fascijo. 


yoga1
yoga1

Jutranja joga

Jutranja joga ima prav posebno moč, saj nas naravna za dan, ki je pred nami, in kot pravi rek:"Po jutru se dan pozna."

Dan, ki ga začneš z jogo je pozitiven, ker smo mi drugačni, smo razgibani in pozitivno naravnani. Z nasmehom boste s tekočimi gibi raztegnili telo, prebudili um in napolnili dušo. Začeti dan z jogo, prebuditi telo, umiriti um in začeti dan v pravem duhu. V Indiji se joga redno izvaja zjutraj, kot način kako "prav začeti dan". Ko začnemo dan na pravi način se ta ponavadi ubere bolj pozitivno in vse neravnine tekom dneva lahko premagamo z umirjenim in uravnoteženim umom. Obstaja veliko odličnih razlogov, da preizkusite redno jogijsko rutino, a izkazalo se je, da je vadba joge prva stvar zjutraj morda eden najboljših načinov, da resnično izkoristite številne koristi za zdravje.

Joga v parih

Joga v parih je vadba, kjer jogijske položaje izvajata dve osebi, ki si pomagata in vodita v položaj z dotikom. Pri tem je ključnega pomena jasna komunikacija in osredotočenost na partnerja, hkrati pa ohranjanje pozornosti na lastnem telesu, dihanju in čutenju. Položaji se gibljejo od partnerskih jogijskih položajev za začetnike do bolj akrobatskih položajev – akrojoge. Na začetku vedno delamo v skupinah, kjer je najmanj en varovalec. Baza je tista, ki je stabilna in umirjena na tleh ter vodi letalca, ki je čvrst, se zaveda svojega telesa in zaupa. Najprej naredimo nekaj gibalnih vaj sami, da uskladimo svoje dihanje z gibanjem, potem se uskladimo in poletimo s partnerjem, na koncu pa sledi sprostitev, masaža. Skozi igro in zabavo razvijamo mišice, raztegljivost in ravnotežje. Vadimo pa tudi zbranost, vztrajnost, komunikacijo in sodelovanje. Vadba je primerna za vse starostne skupine in je odličen način za krepitev odnosa tudi izven dvorane, saj se poveča občutek medsebojne povezanosti in zaupanja. Vse vaje in spoznanja so uporabni za naše vsakdanje življenje in nam pomagajo pri osebnostni rasti ter odnosih. Naše gibanje nam pokaže kdo smo. Naučili se bomo nekaj enostavnih, statičnih položajev, ki jih bomo kasneje povezali v tok, gibanje po zraku.

yoga1
yoga1

Zvočna meditacija

Zvočna kopel je potopitev v čudovite zvoke in vibracije, ki zdravijo vaše telo, um in duha. Vse v vesolju, vključno z našim telesom, je sestavljeno iz vibracij. Vsak organ in celica vibrira na določeni frekvenci. Zvok in vibracije potujejo do 5-krat učinkoviteje skozi vodo in ker smo sestavljeni iz 70 odstotkov vode, lahko občutimo vibracije in njihove učinke na celični ravni. Doživeli boste globoko sprostitev in globok občutek miru in dobrega počutja.
Med zvočnim potovanjem se bomo razvajali tudi tako, da bomo vibracije posod začutili še močneje, saj bodo položene na telo. Od mesta, kjer je posoda na telesu položena, zvok kot reka potuje v vsako celico in vsak atom telesa, ga napolni in zavibrira z informacijo zdravja, harmonije ter ravnovesja.

Zvočno meditacijo vodita Patricija in Marko
Glasba predstavlja nepogrešljiv del najinega življenja. Ko sva srečna ali ko sva žalostna, ko iščeva odgovore na življenjska vprašanja, ko sva postavljena pred izzive, povabiva glasbo na obisk in se ji prepustiva. Najraje ob Markovem igranju na ukulele, ki ga pospremi Patricija s svojim čarobnim glasom.
V odnosu sva povezala medsebojno ljubezen ter skupno ljubezen do glasbe, vibracij in duhovnosti. Iz tega črpava navdih in energijo za naša čarobna srečanja, na katerih s pozitivno in umirjeno energijo, s Patricijino meditacijo in zvoki, ki jih Marko privabi iz različnih holističnih glasbil poskrbiva, da domov odidete napolnjeni, dobre volje in pripravljeni na življenje.

Obrazna joga

Na svoje telo moramo začeti gledati kot na celoto – čudovit stroj matere narave, kjer je vse brezhibno povezano. Ena poteza lahko vpliva na naše celotno telo. To se zgodi, ko začnete vaditi jogo obraza. Ko začnete aktivirati obrazne mišice, delate majhne korake k poravnavi celega telesa. Temelji na alternativni medicini in celostnih pristopih k vašemu dobremu počutju in zdravju. Izboljšuje krvni obtok v možganih in žlezah, ki vam pomagajo vzpostaviti hormonsko ravnovesje. Prav tako dvigne vašo raven energije in vam pomaga, da se dobro počutite v svoji koži. S pritiskom z rokami stimuliramo tudi akupresurne točke, meridiane in notranje organe ter tako uravnovesimo njihovo energijo in delovanje. Z jogo obraza poskrbimo za svoje telo, um in duha. Ustvarjamo pretok in krepimo svojo lepoto naravno. Z uravnovešanjem energije notranjih organov in hormonov ustvarjamo harmonijo, ki sije od znotraj navzven.

Joga obraza nas opolnomoči, da se uskladimo s svojim resničnim jazom in si povrnemo energijo iz tega, da smo pravi avtentični jaz.

Spoznali bomo: vaje, ki uspešno odpravljajo gube in zastalo limfo, izboljšujejo očesni vid, stimulirajo žolčnik, vranico, jetra, pljuča, srce in ledvica, odpravljajo povešeno kožo na vratu in bradi ter krepijo mišice okoli čeljusti sploh če imate težave z pokanjem in škripanjem čeljustne kosti. Spoznali bomo tudi vaje, ki odpravljajo gube med obrvmi, dvigujejo zgornje veke in krepijo mišice oči, stimulirajo tanko in debelo črevo, odstranjujejo temne madeže okoli oči in podočnjake, saj stimulirajo zastalo limfo. In vaje, ki pomlajujejo in dvigujejo obraz, krepijo lične kosti, dvigujejo kotičke ustnic, preprečujejo povešeno kožo na bradi in dajejo volumen zgornji ustnici in ličnicam ter so namenjene krepitvi reprodukcijskih organov in maternice, vaje, ki stimulirajo nadledvično žlezo, mehur ter žleze v glavi in možganih, izboljšujejo koncentracijo, umirjajo mentalne vsebine s katerimi zmanjšamo proizvodnjo misli, utišamo um saj umirjajo centralni živčni sistem. Spoznamo tudi vaje, ki povečujejo cirkulacijo krvi okoli oči.

Obrazno jogo lahko obiščete brez predhodnega znanja.

Obrazna joga bo potekala enkrat mesečno. Sproti bomo spoznavali nove vaje in hkrati utrjevali že osvojene.

yoga1
yoga1

Družinska joga

V svetu, kjer so starši in otroci tako zaposleni, je družinska joga čudovit kraj za zdravo in srečno preživljanje kakovostnega skupnega časa. Družina je tako pomembna in sta potrebna čas in skrb, da jo negujemo in delujemo; joga je kot nalašč za to. Otroci, starši in celo stari starši uživajo v skupni vadbi joge in krepijo svoje vezi, medtem ko se podpirajo in zabavajo. Družinska joga je zelo posebna; je redka priložnost za starše in otroke, da opazujejo in se učijo drug od drugega ter odličen način za premostitev velike razlike v letih med njimi. Joga za otroke spodbuja ustvarjalnost, krepi koncentracijo, samozavest, nadzor nad čustvi in notranje zadovoljstvo. Izboljšuje koordinacijo, držo in gibljivost telesa. Poveča se občutenje lastnega telesa, povezanost s seboj in z drugimi. Otroci spoznavajo osnovne jogijske položaje, tehnike dihanja in sproščanja skozi domišljijo, pravljice in igre. Vadba je prilagojena otrokovemu telesu in je spontana. Včasih je umirjena, drugič zabavna, glasna in polna smeha.

Čutna Reiki joga

za ženske ali praksa zavestnega diha, giba in dotika, je skupek dihalnih tehnik, jogijskih elementov, svobodnega giba ter energijskega zdravljenja, ki podpirajo naraven – čuten tok ženske energije. Ljudje smo energijska bitja v fizičnem telesu. In kadar govorimo o povratku k naravni ženstvenosti, se vsaka izmed nas srečuje z zavednimi in nezavednimi izzivi, blokadami, občutki, ki so skriti globoko v našem telesu. In prav to je dostikrat vzrok, da ženska energija v nas stagnira, se ne razvija ali še bolj žalostno, da preprosto umira. Zaradi navedenega je zelo pomemben fizičen, energijski ter meditativni pristop, kadar želimo prebuditi, ali pa samo negovati našo pristno, naravno ženstvenost. Na naših tedenskih druženjih bomo prebujale mehkobo, pretočnost, spontanost, čutnost ter erotičnost. To bomo postopoma in zavestno vnašale v izvedbo jogijskih elementov. Vse skupaj bo na energijski ravni podprto z zdravilnimi Reiki meditacijami ter različnimi tehnikami dihanja. S pomočjo praktičnih vaj krožnega gibanja, zavestnega dihanja ter energijsko podprtega zdravljenja, boste torej spoznale svoje blokade, se z njimi soočile in jih skozi telo, na individualen način tudi izrazile. Morda pa boste spoznale le čudovit občutek, ki vas bo zasvojil.

Kot inštruktorica Senzualne meditacije ter energijska terapevtka (Usui Reiki, Angelski Reiki, Kundalini Reiki) se srečujem z različnimi ženskami. In prav vsaka piše svojo zgodbo razvoja in prebujanja ženstvenosti. Vsem pa je enaka ena stvar. To je ta, da se občutek ženstvenosti, tako kot vsak drug občutek, skriva v telesu. Zato ni dovolj, da se ženstveno in zapeljivo oblečemo ter naličimo. Ta občutek je potrebno »dihati« in z njim živeti.

yoga1
yoga1

Joga za starejše

Nikoli nismo prestari, da bi izkoristil prednosti joge. Za starejše, ki iščejo varen in učinkovit način za izboljšanje svojega telesnega zdravja in splošnega dobrega počutja, so lahko odlična rešitev raztezanje, dihanje in meditacijske prakse joge. Pravzaprav lahko redno izvajanje joge prinese številne koristi za starejše odrasle, od večje prožnosti in izboljšanega ravnotežja do manjšega stresa in boljšega spanca. Preprosti gibi in položaji lahko naredijo čudeže za vaše telo, um in duha. Z redno vadbo joge lahko pridobite veliko koristi, ne glede na vašo starost. Nekateri od teh vključujejo:Povečana fleksibilnost in obseg gibanja, izboljšano ravnotežje in koordinacija, močnejše mišice in kosti, zmanjšana raven stresa in tesnobe, boljša cirkulacija, bolj miren spanec.

Pri jogi pa ne gre le za izboljšanje fizičnega zdravja – pomaga lahko tudi pri duševnem dobrem počutju. Meditativna narava vadbe lahko spodbudi občutek miru in sprostitve, medtem ko lahko osredotočenost na dihanje pomaga zbistriti um in izboljša koncentracijo.