Joga klub sloni na viziji Zdenke Bratec,
nuditi najbolj strokovno podkovan joga studio v Sloveniji.

Zdenka

Ustanoviteljica in vodja Joga Kluba med leti 2002 in 2019 je bila Zdenka Bratec (univ. dipl. ekon., 1958  2019), izkušena, leta 2004 v Franciji certificirana mednarodna učiteljica SIVANANDA JOGE in leta 2012 v Nemčiji certificirana mednarodna učiteljica IYENGAR JOGE.

Zdenka je jogo izvajala več kot 35 let in imela več kot 7000 ur izkušenj v poučevanju. Izobraževala se je na številnih tečajih doma in v tujini:
  • Iyengar joga učiteljski tečaj - 1000 ur, pri M. Forbesu in M. Eckl iz Münchna, K. Gardineru iz ZDA ter E. Repassy iz Budimpešte, 2012;
  • Šivananda joga učiteljski tečaj - 450 ur, pri Orleansu v Franciji, 2004;
  • Izobraževanje v RIMYI - 250 ur, Iyengar Yoga Institit v Pune, Indija (center Iyengar joge, kjer je poučeval B.K.S. Iyengar, 2014;
  • Tečaji Iyengar joge pri L. Steinberg iz ZDA in G. Giubilaro iz Firenc, L. Blakeney iz ZDA, M. Manus iz ZDA;
  • Tečaj terapevtske joge (2x po 4 dni) pri Stephanie Quirk;
  • TM - 2000 ur, meditacija, napredne tehnike, sidhi program in jogijsko letenje Maharishi M. Yogija;
  • Tečaj Ashtanga joge - 14 dni, z G. Donahayem iz New Yorka in M. Gannonom iz Mexica;

Naše jogijske sekvence so sestavljene na osnovi dolgoletnih izkušenj.

yoga1
yoga1

Patricija

Patricija Roj (univ. dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok, roj. 1986) je večkratna certificirana učiteljica joge, ki vodi naše začetne in nadaljevalne tečaje, dinamično vinjasa jogo, kot tudi AcuMio yin jogo, obrazno jogo in zvočna sproščanja


Med odkrivanjem jogijskega sveta je Patricija leta 2012 opravila tečaj Atma Kriya Yoge. Ljubezen do prepevanja in otrok jo je popeljala v Kambodžo, kjer je pol leta prostovoljno delala in prepevala z otroki in opravila učiteljski tečaj Fundation Yoge. Po vrnitvi domov je zaključila učiteljski tečaj Joge za otroke, šolarje in družinsko jogo. V Joga klubu je leta 2018 uspešno zaključila zahtevni tri-letni učiteljski tečaj pod Zdenkinim osebnim vodstvom. Redno obiskuje učiteljske delavnice v Ljubljani pri mednarodnih, visoko certificiranih učiteljih Iyengar joge: Davidu Meloni, Eriki Repassy, Kevinu Gardineru. Leta 2020 je zaključila 200-urni učiteljski tečaj Vinyasa joge po standardih ameriške "Yoga Alliance USA". Dve leti kasneje je zaključila tudi 50-urni učiteljski tečaj yin yoge in miofascialnega sproščanja.  Leta 2022 je znanje o jogi poglobila s tečajem obrazne joge. Zaradi navdušenosti nad MioYin jogo je znanje o yin jogi leta 2024 še nadgradila s tečajem AcuYin joge.  Ob končni sprostitvi vas bo razvajala z vibracijami in zvoki različnih holističnih glasbil, prav tako ob mesečnih zvočnih meditacijah.                                  

Patricija živi z glasbo in glasba živi v njej že od njenega rojstva. Po dolgih letih prepevanja jo je prav glasba pripeljala do prostovoljnega dela z otroki v Kambodži, kjer je z njimi tudi prepevala. Tam se je tudi zaljubila v zvočno meditacijo, saj je spremljala delo zvočnih zdravilcev Daniela Coatesa in Maggi Nimmo. To znanje zdaj na individualnih in skupinskih zvočnih meditacijah radostno deli naprej.

Patricija pravi, da jo je joga skupaj z izkušnjo v Kambodži neverjetno spremenila. Našla je svoj notranji mir in vse v življenju počne z več prisotnosti, manj truda in več uspeha.

 

Leonida

(organizator poslovanja v turizmu, roj. 1981) je certificirana učiteljica joge, ki vodi naše začetne in nadaljevalne tečaje. Leonida vsak položaj natančno razloži in prilagaja navodila, dokler ga ne izvedete pravilno.

Leonida se z jogo v okviru Joga Kluba aktivno ukvarja že od leta 2010. V Joga klubu, kjer je zaključila 3-letni učiteljski tečaj pod osebnim Zdenkinim mentorstvom, poučuje od leta 2018. Z jogo se je prvič srečala in občutila njene pozitivne učinke proti koncu osnovne šole. Pred šolanjem v Joga klubu je obiskovala Jogo v vsakdanjem življenju. Leta 2012 je postala certificirana učiteljica Pravljične joge za otroke. Redno obiskuje učiteljske delavnice Iyengar joge v Ljubljani pri mednarodnih, visoko certificiranih učiteljih Iyengar joge: Davidu Meloni, Eriki Repassy, Kevinu Gardineru. Obiskuje tudi delavnice vinjasa joge, akro joge in hatha joge. Leta 2021 se je vključila v izobraževanje za učitelja AEQ metode pri Alešu Ernstu. Leonida vas bo po natančni vadbi asan in pranajame popeljala v tekočo in nežno sprostitev.

Je ljubiteljica joge, zemlje in narave. Izdeluje naravno kozmetiko in se ljubiteljsko ukvarja s perma kulturo. Ljubi življenje, naravo in mir. Rada je  v vlogi  opazovalke  in raziskovalke življenja, saj je mnenja, da je naše življenje čarobno, če se le zmoremo ustaviti in občutiti sedanji trenutek. Hkrati pa je tudi neustavljiva raziskovalka same sebe v različnih vlogah, odnosih in situacija. 

Na vadbi rada poudari, da se ni potrebno primerjati in tekmovati z drugimi. Edina oseba s katero lahko to počnemo smo mi sami. Kakšni smo bili včeraj in kakšni smo danes. Kako smo se na podobne  situacije odzivali včeraj in kako se odzovemo danes.

 

yoga1
yoga1

Karolina

(mag. slavistike Republika Poljska, roj. 1981) je certificirana učiteljica joge, ki vodi začetne tečaje hatha & vinjasa joge. Karolina vsak položaj natančno razloži, vadbo prilagaja ritmu skupine z upoštevanjem anatomskih značilnosti in zmožnosti posameznika.

Z jogo se je prvič srečala v najstniških letih. Nagovorila jo je njena filozofija in holistični pristop k duhovnemu razvoju. Obiskovala je tečaj hatha joge v Katowicach, na Poljskem, tečaje Joge v vsakdanjem življenju in tečaj dinamične joge v Joga klubu v Mariboru.

Spomladi 2021 je uresničila svojo dolgoletno željo in opravila 200 urni učiteljski tečaj RYT200 Foundation TTC in Hatha / Vinyasa Yoga v mednarodni šoli joge »5 Elements – International school of yoga and movement« v Krakowu (Poljska). Kmalu po zaključenem tečaju je začela pot inštruktorice joge. Rada bi jogo predstavila čim širšemu krogu posameznikov, z njimi delila svoje znanje in pozitivne izkušnje redne vadbe. Verjame, da je lahko joga pot za vsakogar, ne glede na starost, predhodno znanje ali fizične zmožnosti.

Poleg joge, obožuje naravo in glasbo. Rada plava in kolesari. Zelo rada tudi kuha in odkriva nove veganske jedi. Je mama dveh navihanih otrok

Karolina vas bo med vadbo, pranajamo in končnim sproščanjem usmerjala, da se umirite, povežete s svojim dihom, začutite telo in se globoko sprostite.

Maša

(YTTC 200 ur, roj. 1985) je certificirana učiteljica joge, ki vodi naše začetniške tečaje. V tem terminu joge se bomo spoznali z osnovnimi položaji za poravnavo, krepitev in prožnost telesa, vključno s preprostimi upogibi naprej in nazaj, stoječimi položaji, zasuki in odpiranjem kolkov ter z osnovno tehniko dihanja in meditacije. Povdarek bo na preprostosti, ponovitvah in lahkotnosti gibanja. S skrbnim spremljanjem pravilne postavitve, postopnim uvajanjem novih položajev z variacijami (različica), boste pridobili temelj za dobro prakso doma in za nadaljnje učenje poglobljene prakse.Cilj vadbe je sprostitev in ravnovesje celotnega telesa.

Njena jogijska pot se je pričela leta 2013, prav v Joga Klubu pri Zdenki,kjer je veliko let prakticirala jogo in tudi opravljala učiteljski tečaj, pod njenim mentorstvom. Znanje je dodatno poglabljala na (vikend) učiteljskih tečajih Iyengar joge v Ljubljani, pod vodstvom visoko certificiranih učiteljev Iyengar joge.

Njena radovednost je pot utirala k še drugim učiteljem in stilom joge v Mariboru, kjer je kasneje, pri znani jogijski šoli, leta 2016, pričela poučevati Karma jogo. Karma joga je nesebično delovanje. Tri sezone je prostovoljno poučevala in vse prispevke poklonila Društvu za zaščito živali Pomurje, s čimer je pomagala graditi Nikino prijazno vas. Leta 2018 se je odločila odpotovati v Indijo, Rishikesh - prestolnico joge. Mesec dni je preživela v ashramu, kjer je bila predana jogijskemu življenju. Pridobila je certifikat učiteljice hatha joge, ashtange, pranajame in meditacije.

Maša je ljubiteljica joge in življenja. Ponosna mamica in samozavestna duša raziskovalka, katera ves čas išče zdravo ravnovesje delovanja, karakterja in odnosov. Hvaležna uporabnica planeta Zemlja, ki si želi miru v srcu.

yoga1
yoga1

Živa

je samozaposlena v kulturi kot pedagoginja in performerka. Naša učiteljica joge za otroke in joge v parih. Vodi delavnice na področju gibanja, plesa, cirkusa in različnih zvrsti joge: joga v parih/akrojoga, družinska joga, joga za otroke, aerial joga, power joga. Izobraževala se je na šoli za ulično gledališče ŠUGLA v Ljubljani in šoli za cirkus in ulično gledališče CAU v Granadi. Svoja znanja in spretnosti redno nadgrajuje na različnih učiteljskih tečajih. Študira psihoterapevtsko znanost na fakulteti SFU v Ljubljani, saj jo zanima integracija telesa, čustev in uma. Je tudi maserka in permakulturna načrtovalka ter sanja o svoji kmetiji v naravi, kjer bi lahko izvajala delavnice pod kozolcem. Živine delavnice potekajo v sproščenem in igrivem vzdušju. Vse vaje in spoznanja so uporabni za naše vsakdanje življenje in nam pomagajo pri osebnostni rasti ter medsebojnih odnosih. Naše gibanje nam pokaže kdo smo.

Barbara

(univ. dipl. ekonomistka, roj. 1983) je inštruktorica senzualne meditacije in energijska terapevtka. V naši dvorani vodi Čutno Reiki jogo za ženske in s tem pomaga ženskam stopiti v stik s svojo primarno ženstvenostjo. Njena mantra tedenskih praks se glasi: Ničesar mi ni treba, hkrati pa mi je vse dovoljeno.

Barbara je srčna in svobodna ženska. Smisel življenja vidi v inspiraciji drugih žensk, ki jim skozi svoje življenjske izzive in primere pomaga, stoji ob strani ter jih vzpodbuja, da zaživijo življenje, kot si ga zaslužijo.

Že kot mlada punca je čutila in slišala svojo intuicijo zato je svojo duhovno pot obogatila z raznimi izobraževanji s katerimi si je pridobila znanja s področja energijskega zdravljenja (Usui Reiki, Angelski Reiki, Kundalini Reiki). Vse izkušnje ter znanja je združila v program Čutne Reiki joge, ki podpira vse vidike ženskega delovanja.

Barbara je ponosna mamica. In prav materinstvo je pri njej odigralo ključno vlogo, da se je podala v globine raziskovanja ženskega delovanja. Njena največja želja je, da z opravljanjem svojega poslanstva postane vzor hčerki Luni.

yoga1
yoga1

Marko

je rojen glasbenik. Posveča se igranju na različna holistična glasbila, s katerimi spremlja vokalne nastope različnih izvajalcev. S Patricijo sta povezala medsebojno ljubezen ter skupno ljubezen do glasbe, vibracij in duhovnosti. Iz tega črpata navdih in energijo za čarobna srečanja, na katerih s pozitivno in umirjeno energijo, s Patricijino meditacijo, čarobnim glasom in zvoki, ki jih Marko privabi iz različnih holističnih glasbil poskrbita, da domov odidete napolnjeni, dobre volje in pripravljeni na življenje.

Naša zgodba

Po besedah Zdenke, leta 2018:

Za našo šolo je značilno, da je neodvisna, odprta, klasična, ima širino in globino. Na tečajih se sčasoma začuti, da programi slonijo na dolgoletnih izkušnjah, resničnem znanju in srčni modrosti.

Kako se je začelo? Okrog leta 1980 sem v centru Maribora srečala starega znanca, ki mi je dal v roke knjigo: Učim se joge od Andre Van Lysebeth-a, češ, da je ne potrebuje, ker gre v Afriko. Ker me je takrat zanimalo vse, kar je bilo novo in drugačno in sem bila nora na knjige, sem jo takoj začela brati in preizkušati vaje. Že po prvih straneh sem imela čudovite izkušnje med sprostitvijo. To, kar sem prej doživljala v naravi in ob branju klasične literature, sem naenkrat začutila še močneje med jogijsko sprostitvijo. Vse, kar sem delala po knjigi – od asan do pranajame in pripravljanja Kollath obeda, me je navdušilo. Od istega avtorja sem si nabavila še: Pranajama, dinamika dihanja in Je perfectionne mon yoga. Poiskala sem vse o jogi, kar se je dalo dobiti v knjžnjicah in knjigarnah. Police v moji omari se šibijo pod težo stare in nove jogijske literature. Prav tako me je (in me še) zanimala ayurveda, zdrava prehrana, zeliščarstvo, bio vrtnarjenje in vse, kar je povezano z odgovori na vprašanje, kako do boljšega osebnega počutja, več sreče in miroljubnega sožitja med ljudmi in živalmi ter spoštovanja narave in planeta ter čudeža raznovrstnosti živih bitij.

Po letu 1980 sem prvih deset let uživala v osebni vadbi, dokončala študij, se zaposlila kot projektant informacijskih sistemov in si ustvarila družino z dvema otrokoma, ki sta od malega odraščala v jogijskem duhu, ob jogijski hrani. Satja je sedaj nevroznanstvenica na kliniki v Münchnu, Samo pa računalničar (programiral je to-le internetno stran) in naš učitelj dinamične joge.

Leta 1990 sem se naučila transcendentalne meditacije in si v naslednjih dvanajstih letih privoščila veliko bivalnih tečajev ter izobraževanj. Meditacijo sem nadgradila z naprednimi tehnikami in jogijskim letenjem, ki je posebnost TM-a. Ta leta so bila dragocena, ker sem na mnogih TM bivalnih tečajih poslušala posnetke predavanj Maharishi Mahesh jogija o praktični uporabi vedskega znanja (ayurveda, stapatyaveda, jyotish, o meditaciji). Poglobila sem svoje meditacijske izkušnje z več-dnevnimi skupinskimi meditacijami in skupinskim jogijskim letenjem. Včasih nas je bilo tudi sto in več s celega sveta, npr. v Dubrovniku, ko smo med vojno meditirali za mir. Na TM bivalnih tečajih smo pred meditacijami delali osnovne asane in pranajamo, da smo se fizično okrepili za globje izkušnje in za večjo stabilnost v vsakdanjem življenju.

V mojih štiridesetih sem bila na prelomnici, kako nadaljevati svojo poklicno pot. Do takrat sem delala kot informatik in kasneje na univerzitetnem študiju še diplomirala in delala v marketingu. Razmišljala sem, zakaj ne bi poučevanje joge postalo moj poklic. Delala bi to, kar je bilo skoraj celo življenje moj hobi, moja ljubezen in mi je poleg otrok pomenilo največ. Tako sem leta 2002 začela s poučevanjem joge ter kmalu ustanovila društvo ter potem še SP in postala prva poklicna učiteljica joge v našem mestu.

Najprej (leta 2002) smo se dobivali na Vetrinjski ulici, leta 2003 sem poučevala v telovadnici na Pobrežju. Hkrati sem se začela intenzivno izobraževati na področju hatha joge, predvsem asan. Prijatelja Jadranka Mikleca, izkušenega in priznanega starega jogija v Zagrebu, sem vprašala, kam se naj grem uradno izšolat za učiteljico. Svetoval mi je Šivananda jogo, ker je razširjena in znana po celem svetu in popolna klasika, kar se tiče hatha joge. Povprašala sem tudi Roberta (ustanovitelja City joge), katerega sem takrat kot edinega zasledila, da je bil v Sloveniji Šivanada joga certificiran in me je še on navdušil.

Poletela sem v Pariz, nadaljevala z vlakom, avtobusom in taksijem do podeželskega Šivananda ašrama v Orléansu, 100 km južno od Pariza. Ašram je na posestvu, obdan z naravo in gozdom in ograjen. Mesec dni šolanja (učilo nas je več svamijev), od šestih zjutraj do devetih zvečer, z delno prostimi nedeljami, je bila fantazijska izkušnja zame. Imela sem lepo sobo, ki sem jo delila z drago Rose iz Anglije. Vstajali smo vsak dan že ob petih, če smo se želeli osvežiti pred pranajamo, sat sangom in jutranjim predavanjem (anatomija ali filozofija). Pranajama je bila točno ob šestih in so »reditelji« vsak dan preverili, če smo vsi prisotni. Po sat sangu smo si lahko postregli z zeliščnim čajem, potem pa je sledilo dobri dve uri tečaja asan. Po asanah smo imeli par minut, da smo se preoblekli, nakar je vsak dan okrog enajstih sledilo odlično polnovredno vegansko kosilo, ki smo ga večinoma sami pripravljali, ker smo se menjavali pri karma jogi (eno uro na dan smo nesebično pomagali v kuhinji ali na vrtu ter pri drugih opravilih. Po kosilu je bila spet ali karma joga (pomivanje posode) ali kratek počitek. Okrog enih so bila predavanja iz filozofije, po tem predavanja iz Bhagavadgite in popoldanski dve uri asan. Ob šestih večerja. Po večerji satsang ali kakšen dogodek, predavanje (včasih smo imeli goste – priznane ayurvedske kuharje, jyotish strokovnjake, ipd.). V drugi polovici tečaja smo vključevali izobraževanje iz poučevanja. Na koncu so bili izpiti iz izvedbe in poučevanja asan in pranjame, filozofije in anatomije.

Od leta 2004 sem povečala število skupin na 8 do deset na teden, menjali smo nekaj lokacij, sedaj smo že nekaj časa v novo opremljeni, lepi jogijski dvorani na Črtomirovi 11.

Po opravljenem izpitu za poučevanje Šivananda joge, me je zanimalo, kako je v drugih šolah. Leta 2005 sem šla z otrokoma za 14 dni na Kreto, kjer je učil priznan učitelj Aštanga joge. Aštanga joga nam je bila všeč, vendar sem vseeno vsak dan na koncu skupinskega tečaja naredila še nekaj svojih položajev, da sem se energetsko obnovila.

Ves čas sem po knjigah spremljala Iyengar jogo, ki me je privlačila zaradi lepe in pravilne izvedbe položajev. Vedela sem, da je bilo praktično nemogoče postati učitelj Iyengar joge, ker traja izobraževanje več let in ker nikjer v bližini ni bilo učitelja. V Sloveniji in okolici takrat še nismo imeli nikogar, ki bi jo poučeval.

Prvo delavnico z Iyengar učiteljico iz tujine je organizirala Jana v Ljubljani, naslednji dve pa Robert, ki je uredil, da so začeli prihajati tuji učitelji iz Munchna redno, en vikend na mesec v prostore City joge, s programom za učiteljski tečaj. Čeprav bi lahko lagodno poučevala z znanjem, ki sem ga imela, sem v želji po lepi in pravilni izvedbi asan nadaljevala s šolanjem za učiteljico Iyengar joge, ki je trajalo od leta 2008 do leta 2012, ko nas je bilo v Münchnu certificiranih prvih 13 slovenskih učiteljev Iyengar joge. Izobraževanje je bilo neprecenljivo. Ker je trajalo več let, so se med nami, ki smo skupaj študirali stkale prijateljske vezi in poseben občutek, saj smo vedeli, da smo pionirji, začetniki nečesa novega, kar je bilo zahtevno izpeljati in hkrati velika pridobitev za slovensko jogo.

Dve leti po izpitu sem en mesec preživela v Pune v Indiji in se izobraževala v Iyengar Yoga Institutu, kjer je takrat še živel Iyengar. Sicer ni več vodil tečajev, smo pa ga skoraj vsak dan srečevali na dvorišču. Učil je Prashand, nj. sin in drugi.

V Joga klubu sedaj poučujemo jogo s precizno izvedbo asan, s senzibilno pranajamo, ki maksimalno koristi živčnemu sistemu, z globokim sproščanjem, ki je pomembno za fizično, psihično, čustveno in duhovno zdravje. Vse je prepredeno z mojimi izkušnjami. V zadnjih letih smo izšolali trinajst učiteljev joge: Sama Mulej Bratec, Tjašo Zajšek, Katjo Valič, Boženo Valič, Evo Vovšek, Natašo Nestorovič, Aleksandro Tesić, Majo Zorin, Evo Ogrizek, Lucijo Šrot, Evo Čučko, Leonido Hajd in Patricijo Roj.

Dinamično jogo, ki jo vodi Samo, smo uvedli leta 2012. Samo se je izobraževal predvsem na učiteljskem tečaju in delavnicah v Joga klubu. Naša vinjasa je sestavljena iz pravilnih položajev in obsega upogibe v vse smeri ter položaje za uravnovešeno delovanje hormonskega in živčnega sistema, razstrupljanje jeter in ledvic, revitalizacijo reproduktivnih organov, itd.

Bolj ko minevajo leta mojega poučevanja, bolj ugotavljam, da se od vsakega učenca nekaj naučim in da je joga način življenja. Ko ga živiš, vse bolj ločiš, kaj je resnično in pomebno. Nismo brez razloga po eni strani različni in vsak zase unikat, po drugi pa povezani in isti v rojstvu, življenju in smrti, v veselju in žalosti, v uspehih in padcih, živimo na istem planetu, pod istim soncem in luno. Na eni strani raznolikost za razvajanje naših čutov, na drugi strani pa enost, iz katere se vse poraja.

Namaste

Častim prostor v tebi, v katerem biva celotno vesolje, častim prostor v tebi , kjer je resnica, ljubezen in mir, in ko si ti tam in jaz tam, med nama ni razdalj in razlik.

Zdenka, 2018