Zdenka

Ustanoviteljica Joga kluba, organizatorica poteka in vsebine tečajev v Joga klubu je Zdenka Bratec, univ. dipl. ekon., rojena leta 1958. Zdenka – Mukti, je izkušena,

leta 2004 v Franciji certificirana mednarodna učiteljica SIVANANDA JOGE in
leta 2012 v Nemčiji certificirana mednarodna učiteljica IYENGAR JOGE.
Jogo izvaja več kot 35 let, zadnjih 16 let poklicno kot učiteljica. Do sedaj ima za sabo 16 let, po najmanj 432 ur na leto, neprekinjenega poučevanja, kar je 6.912 ur izkušenj v poučevanju! Izobraževala se je na številnih tečajih doma in v tujini:

  • Iyengar joga učiteljski tečaj pri Michaelu Forbesu in Margareti Eckl iz Münchna, Kevinu Gardineru iz ZDA ter Eriki Repassy iz Budimpešte, več kot 1000 ur izobraževanja;
  • Šivananda joga učiteljski tečaj v ašramu pri Orleansu v Franciji, 2004, 450 ur izobraževanja;
  • 30 dni (okrog 250 ur) izobraževanja v RIMYI, Iyengar Yoga Instititu v Pune, Indija (center Iyengar joge, kjer je poučeval B.K.S. Iyengar, sedaj pa nj. sin, hčerka, vnukinja in ostali učitelji, junij 2014;
  • Tečaji Iyengar joge pri Lois Steinberg iz ZDA in Gabrielli Giubilaro iz Firenc, Laurie Blacly iz ZDA, Manuso Manus-u iz ZDA;
  • Tečaj terapevtske joge (2x po 4 dni) pri Stephanie Quirk;
  • TM meditacija (1990), naprede tehnike, sidhi program in jogijsko letenje (1992) Maharishi Mahesh Yogija, več kot 2000 ur izobraževanja, skupinskih meditacij, bivalnih tečajev;
  • Tečaji Aštanga joge z Guy Donahayem iz New Yorka (14 dni na Kreti) in Michaelom Gannonom iz Mexica;
  • vedske recitacije in joga sutre pri prof. Angotu s sorbonske univerze;
  • ayurveda,…

Certifikat za poučevanje Iyengar joge je pridobila z zahtevnim izpitom iz filozofije in anatomije ter dveh izpitih praktične, pravilne izvedbe asan in praktičnega znanja poučevanja joge pred več-člansko mednarodno komisijo v Münchnu.


yoga1 yoga1
yoga1

Samo

Vinyasa flow ali dinamično jogo vodi Samo Mulej Bratec (univerzitetni diplomirani inženir informatike), ki se z jogo ukvarja že od malega. Je certificiran učitelj joge.

Fotografija je s tečaja Asthanga joge na Kreti, leta 2005, pri Guy Donahayu iz New Yorka (Guy Donahaye ima certifikat za učitelja neposredno od Pathabi Joisa – ustanovitelja Asthanga vinyasa joge, iz katere so se razvili različni stili vinjase oz. dinamične joge). 

Samo vodi vadbo že 6 let. Učiteljski tečaj je opravil v Joga klubu, kjer se še naprej izobražuje. Od malega je odraščal ob mami, ki se je ukvarjala z jogo in meditacijo ter jo skupaj s sestro spremljal na številnih bivalnih tečajih. Sama je v najstniških letih občasno bolela hrbtenica, ker je pretiraval z dvigovanjem težkih stvari, vendar se mu je z jogo stanje hitro in popolnoma popravilo. Je uspešen programer, srečno poročen. Joga mu zelo koristi na vseh področjih delovanja, mu daje energijo in veselje.

Samo vas bo očaral s svojo preprostostjo in lepo izvedbo položajev.

Leonida

Leonida Hajd, rojena l. 1981 (organizator poslovanja v turizmu) vodi naše začetne in nadaljevalne tečaje. Je certificirana učiteljica joge. Leonida vsak položaj natančno razloži in prilagaja navodila, dokler ga ne izvedete pravilno. Sekvence so sestavljene na osnovi 16-letnih izkušenj s tečaji v Joga klubu.

Leonida zadnjih šest let obiskuje tečaje v Joga klubu, kjer je zaključila učiteljski tečaj pod osebnim Zdenkinim mentorstvom. Z jogo se je prvič srečala in občutila njene pozitivne učinke proti koncu osnovne šole. Pred šolanjem v Joga klubu je obiskovala Jogo v vsakdanjem življenju. Leta 2012 je postala certificirana učiteljica Pravljične joge za otroke. Bila je na delavnici Davida Meloni, visoko certificiranega učitelja joge, ki je direktni učenec B.K.S. Iyengara, na delavnicah vinjasa joge, akro joge, hatha joge. 

Je ljubiteljica joge, zemlje in narave. Izdeluje naravno kozmetiko in se ljubiteljsko ukvarja s perma kulturo. 

Leonida vas bo po natančni vadbi asan in pranajame popeljala v tekočo in nežno sprostitev.

yoga1
yoga1

Eva

Eva Čučko (univerzitetna diplomirana ekologinja naravovarstvenica) vodi naše začetne in nadaljevalne tečaje. Je certificirana učiteljica joge. Eva vsak položaj natančno razloži in prilagaja navodila, dokler ga ne izvedete pravilno. Sekvence so sestavljene na osnovi 16-letnih izkušenj s tečaji v Joga klubu.

Z jogo in meditacijo se ukvarja že več let. Poleg asan in pranajame obožuje sprostitev in joga nidro. 

Zadnjih pet let se prizadevno, vztrajno in redno izobražuje v Joga Klubu, pod osebnim Zdenkinim mentorstvom, kjer je uspešno zaključila zahtevni dvo-letni učiteljski tečaj s poudarkom na praktični izvedbi in pravilnem poučevanju asan. Bila je na delavnici Davida Meloni, visoko certificiranega učitelja joge, ki je direktni učenec B.K.S. Iyengara. Na Evo je joga močno delovala. Sama pravi, da ji v življenju vse gladko teče, da je polna radosti in lahkotnosti v vsem, kar počne. Kot da se ji vse odvija tako, kot je prav.

Je jogijska navdušenka, zagovornica zdravega načina življenja, ljubiteljica živali in narave.

Eva vas bo suvereno popeljala v jogijski svet, ki jo neustavljivo privlači in je postal del njenega življenja.

Patricija

Patricija Roj, rojena 1986 (diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok). Patricija vodi naše začetne in nadaljevalne tečaje. Je certificirana učiteljica joge. Vsak položaj natančno razloži in prilagaja navodila, dokler ga ne izvedete pravilno. Sekvence so sestavljene na osnovi 16-letnih izkušenj s tečaji v Joga klubu.

Njena jogijska pot se je pričela pred približno šestimi leti. Med odkrivanjem jogijskega sveta, je opravila tečaj Atma Kriya Yoge prve stopnje. Ljubezen do prepevanja in otrok jo je popeljala v Kambodžo, kjer je pol leta prostovoljno delala in prepevala z otroki. Med tem časom je tudi opravila učiteljski tečaj Fundation Yoge. Po vrnitvi domov je opravila še učiteljski tečaj Joge za otroke, šolarje in družinsko jogo. Že tretje leto obiskuje jogo v Joga klubu, kjer je uspešno zaključila dvo-letni učiteljski tečaj s poudarkom na kvalitetnem poučevanju in pravilni izvedbi asan pod Zdenkinim osebnim vodstvom. Bila je na delavnici Davida Meloni, visoko certificiranega učitelja joge, ki je direktni učenec B.K.S. Iyengara.

Kadar ni z otroki ali na jogi, se rada odpravi v hribe, sprosti ob poslušanju glasbe ali prepevanju. 

Patricija pravi, da jo je joga skupaj s pol-letno izkušnjo v Kambodži neverjetno menjala. Našla je svoj notranji mir in vse v življenju počne z več prisotnosti, manj truda in več uspeha.

Med sprostitvijo vas bo razvajala s pojočo posodo.

yoga1

Naša zgodba

Za našo šolo je značilno, da je neodvisna, odprta, klasična, ima širino in globino. Na tečajih se sčasoma začuti, da programi slonijo na dolgoletnih izkušnjah, resničnem znanju in srčni modrosti.

Kako se je začelo? Okrog leta 1980 sem v centru Maribora srečala starega znanca, ki mi je dal v roke knjigo: Učim se joge od Andre Van Lysebeth-a, češ, da je ne potrebuje, ker gre v Afriko. Ker me je takrat zanimalo vse, kar je bilo novo in drugačno in sem bila nora na knjige, sem jo takoj začela brati in preizkušati vaje. Že po prvih straneh sem imela čudovite izkušnje med sprostitvijo. To, kar sem prej doživljala v naravi in ob branju klasične literature, sem naenkrat začutila še močneje med jogijsko sprostitvijo. Vse, kar sem delala po knjigi – od asan do pranajame in pripravljanja Kollath obeda, me je navdušilo. Od istega avtorja sem si nabavila še: Pranajama, dinamika dihanja in Je perfectionne mon yoga. Poiskala sem vse o jogi, kar se je dalo dobiti v knjžnjicah in knjigarnah. Police v moji omari se šibijo pod težo stare in nove jogijske literature. Prav tako me je (in me še) zanimala ayurveda, zdrava prehrana, zeliščarstvo, bio vrtnarjenje in vse, kar je povezano z odgovori na vprašanje, kako do boljšega osebnega počutja, več sreče in miroljubnega sožitja med ljudmi in živalmi ter spoštovanja narave in planeta ter čudeža raznovrstnosti živih bitij.

Po letu 1980 sem prvih deset let uživala v osebni vadbi, dokončala študij, se zaposlila kot projektant informacijskih sistemov in si ustvarila družino z dvema otrokoma, ki sta od malega odraščala v jogijskem duhu, ob jogijski hrani. Satja je sedaj nevro znanstvenica na kliniki v Münchnu, Samo pa računalničar (programiral je to-le internetno stran) in naš učitelj dinamične joge.

Leta 1990 sem se naučila transcendentalne meditacije in si v naslednjih dvanajstih letih privoščila veliko bivalnih tečajev ter izobraževanj. Meditacijo sem nadgradila z naprednimi tehnikami in jogijskim letenjem, ki je posebnost Tm-a. Ta leta so bila dragocena, ker sem na mnogih Tm bivalnih tečajih poslušala posnetke predavanj Maharishi Mahesh jogija o praktični uporabi vedskega znanja (ayurveda, stapatyaveda, jyotish, o meditaciji). Poglobila sem svoje meditacijske izkušnje z več-dnevnimi skupinskimi meditacijami in skupinskim jogijskim letenjem. Včasih nas je bilo tudi sto in več s celega sveta, npr. v Dubrovniku, ko smo med vojno meditirali za mir. Na Tm bivalnih tečajih smo pred meditacijami delali osnovne asane in pranajamo, da smo se fizično okrepili za globje izkušnje in za večjo stabilnost v vsakdanjem življenju.

V mojih štiridesetih sem bila na prelomnici, kako nadaljevati svojo poklicno pot. Do takrat sem delala kot informatik in kasneje na univerzitetnem študiju še diplomirala in delala v marketingu. Razmišljala sem, zakaj ne bi poučevanje joge postalo moj poklic. Delala bi to, kar je bilo skoraj celo življenje moj hobi, moja ljubezen in mi je poleg otrok pomenilo največ. Tako sem leta 2002 začela s poučevanjem joge ter kmalu ustanovila društvo ter potem še SP in postala prva poklicna učiteljica joge v našem mestu.

Najprej (leta 2002) smo se dobivali na Vetrinjski ulici, leta 2003 sem poučevala v telovadnici na Pobrežju. Hkrati sem se začela intenzivno izobraževati na področju hatha joge, predvsem asan. Prijatelja Jadranka Mikleca, izkušenega in priznanega starega jogija v Zagrebu, sem vprašala, kam se naj grem uradno izšolat za učiteljico. Svetoval mi je Šivananda jogo, ker je razširjena in znana po celem svetu in popolna klasika, kar se tiče hatha joge. Povprašala sem tudi Roberta (ustanovitelja City joge), katerega sem takrat kot edinega zasledila, da je bil v Sloveniji Šivanada joga certificiran in me je še on navdušil.

Poletela sem v Pariz, nadaljevala z vlakom, avtobusom in taksijem do podeželskega Šivananda ašrama v Orléansu, 100 km južno od Pariza. Ašram je na posestvu, obdan z naravo in gozdom in ograjen. Mesec dni šolanja (učilo nas je več svamijev), od šestih zjutraj do devetih zvečer, z delno prostimi nedeljami, je bila fantazijska izkušnja zame. Imela sem lepo sobo, ki sem jo delila z drago Rose iz Anglije. Vstajali smo vsak dan že ob petih, če smo se želeli osvežiti pred pranjamo, sat sangom in jutranjim predavanjem (anatomija ali filozofija). Pranajama je bila točno ob šestih in so »reditelji« vsak dan preverili, če smo vsi prisotni. Po sat sangu smo si lahko postregli z zeliščnim čajem, potem pa je sledilo dobri dve uri tečaja asan. Po asanah smo imeli par minut, da smo se preoblekli, nakar je vsak dan okrog enajstih sledilo odlično polnovredno vegansko kosilo, ki smo ga večinoma sami pripravljali, ker smo se menjavali pri karma jogi (eno uro na dan smo nesebično pomagali v kuhinji ali na vrtu ter pri drugih opravilih. Po kosilu je bila spet ali karma joga (pomivanje posode) ali kratek počitek. Okrog enih so bila predavanja iz filozofije, po tem predavanja iz Bhagavadgite in popldanski dve uri asan. Ob šestih večerja. Po večerji satsang ali kakšen dogodek, predavanje (včasih smo imeli goste – priznane ayurvedske kuharje, jyotish strokovnjake, ipd.). V drugi polovici tečaja smo več vključevali izobraževanje iz poučevanja. Na koncu so bili izpiti iz izvedbe in poučevanja asan in pranjame, filozofije in anatomije.

Od leta 2004 sem povečala število skupin na 8 do deset na teden, menjali smo nekaj lokacij, sedaj smo že nekaj časa v novo opremljeni, lepi jogijski dvorani na Črtomirovi 11.

Po opravljenem izpitu za poučevanje Šivananda joge, me je zanimalo, kako je v drugih šolah. Leta 2005 sem šla z otrokoma za 14 dni na Kreto, kjer je učil priznan učitelj Aštanga joge. Aštanga joga nam je bila všeč, vendar sem vseeno vsak dan na koncu skupinskega tečaja naredila še nekaj svojih položajev, da sem se energetsko obnovila.

Ves čas sem po knjigah spremljala Iyengar jogo, ki me je privlačila zaradi lepe in pravilne izvedbe položajev. Vedela sem, da je bilo praktično nemogoče postati učitelj Iyengar joge, ker traja izobraževanje več let in ker nikjer v bližini ni bilo učitelja. V Sloveniji in okolici takrat še nismo imeli nikogar, ki bi jo poučeval.

Prvo delavnico z Iyengar učiteljico iz tujine je organizirala Jana v Ljubljani, naslednji dve pa Robert, ki je uredil, da so začeli prihajati tuji učitelji iz Munchna redno, en vikend na mesec v prostore City joge, s programom za učiteljski tečaj. Čeprav bi lahko lagodno poučevala z znanjem, ki sem ga imela, sem v želji po lepi in pravilni izvedbi asan nadaljevala s šolanjem za učiteljico Iyengar joge, ki je trajalo od leta 2008 do leta 2012, ko nas je bilo v Münchnu certificiranih prvih 13 slovenskih učiteljev Iyengar joge. Izobraževanje je bilo neprecenljivo. Ker je trajalo več let, so se med nami, ki smo skupaj študirali stkale prijateljske vezi in poseben občutek, saj smo vedeli, da smo pionirji, začetniki nečesa novega, kar je bilo zahtevno izpeljati in hkrati velika pridobitev za slovensko jogo.

Dve leti po izpitu sem en mesec preživela v Pune v Indiji in se izobraževala v Iyengar Yoga Institutu, kjer je takrat še živel Iyengar. Sicer ni več vodil tečajev, smo pa ga skoraj vsak dan srečevali na dvorišču. Učil je Prashand, nj. sin in drugi.

V Joga klubu sedaj poučujemo jogo s precizno izvedbo asan, s senzibilno pranajmo, ki maksimalno koristi živčnemu sistemu, z globokim sproščanjem, ki je pomembno za fizično, psihično, čustveno in duhovno zdravje. Vse je prepredeno z mojimi izkušnjami. V zadnjih letih smo izšolali dvanajst učiteljev joge: Sama Mulej Bratec, Tjašo Zajšek, Katjo Valič, Boženo Valič, Evo Vovšek, Natašo Nestorovič, Aleksandro Tesić, Majo Zorin, Evo Ogrizek, Evo Čučko, Leonido Hajd in Patricijo Roj.


Dinamično in poletno jogo, ki jo vodi Samo, smo uvedli leta 2012. Samo se je izobraževal predvsem na učiteljskem tečaju in delavnicah v Joga klubu. Naša vinjasa je sestavljena iz pravilnih položajev in obsega upogibe v vse smeri ter položaje za uravnovešeno delovanje hormonskega in živčnega sistema, razstrupljanje jeter in ledvic, revitalizacijo reproduktivnih organov, itd.

Bolj ko minevajo leta mojega poučevanja, bolj ugotavljam, da se od vsakega učenca nekaj naučim in da je joga način življenja. Ko ga živiš, vse bolj ločiš, kaj je resnično in pomebno. Nismo brez razloga po eni strani različni in vsak zase unikat, po drugi pa povezani in isti v rojstvu, življenju in smrti, v veselju in žalosti, v uspehih in padcih, živimo na istem planetu, pod istim soncem in luno. Na eni strani raznolikost za razvajanje naših čutov, na drugi strani pa enost, iz katere se vse poraja.

Namaste

Častim prostor v tebi, v katerem biva celotno vesolje, častim prostor v tebi , kjer je resnica, ljubezen in mir, in ko si ti tam in jaz tam, med nama ni razdalj in razlik.

Zdenka

Lokacija

yoga1 yoga1
Joga Klub Studio
Črtomirova 11, Maribor

Novo opremljeni, krasen studio se nahaja v drugem nadstropju poslovne stavbe. Dostopen je z dvigalom ali po stopnicah. Na istem vhodu je tudi Fakulteta za državne in evropske študije, Kommunio, President, Portal, ... Na fotografiji je naša dvorana.